Vertidrive in de Ketelmakerij |

RDM Rotterdam

Opdrachtgever: Vertidrive

Locatie: Gieterijweg 15, Rotterdam

Aannemer:  Sprangers

Categorie: Interieur | Monument | Transformatie | Utiliteitsbouw

Gerealiseerd: 2017

Fotografie: François Verhoeven

Innovatie & robottechnologie
in een monumentale, karakteristieke loods

De oorspronkelijke Ketelmakerij op het RDM terrein te Rotterdam is voor het gebruik door de firma VertiDrive, voorzien van een aantal inpandige kantoor ruimten en daaraan gerelateerde functies.
VertiDrive is een innovatief bedrijf dat veilige, milieu vriendelijke en kost-efficiënte robot oplossingen ontwerpt en maakt. Het werd opgericht in 2008 en heeft klanten in de off-shore, petrochemische industrie en maritieme scheepvaart. Omdat de firma de gehele begane grond vloer nodig heeft voor de vervaardiging van producten worden de kantoorruimten als eerste verdieping op kolommen in de loods geplaatst.

De uitdaging van het plan was de kruising die gemaakt moest worden tussen de bedrijvigheid op de begane grond en de route vanuit de entree naar de meer uitnodigende kantoor en vergaderverdieping. Nabij de entree verscheen dan ook een hoge centrale ruimte, het zogenaamde hart van het gebouw. Deze centrale ruimte heeft een in 3 segmenten getrapte vloer en doet dienst als algemene ontvangst ruimte, kantine, werk en ontspanningsruimte. Deze hal is iets meer dan 9 meter hoog en huisvest aan de achterzijde, niet zichtbaar vanuit de hal zelf, de benodigde installaties.
Omdat het klimaat in de loods zelf niet geschikt is voor kantoorwerkzaamheden zijn de kantoorruimten afgesloten en voorzien van een eigen hedendaagse klimaatinstallatie.

De verdiepingsvleugel aan de linkerzijde van de centrale ruimte bestaat uit een kantoorruimte met vergaderruimte.
De vleugel aan de rechterzijde heeft een multifunctionele vergader en presentatie ruimte en een ruimte die hoort bij de industrie functie maar afgesloten moet zijn van de open industriële vloer in verband met elektronische testen.

De frames van het inbouw volume zijn, net als de monumentale en karakteristieke constructie van de Ketelmakerij opgetrokken uit staal. Daarbij is met de grijsgroene kleur van de profielen aansluiting gevonden bij de sfeer van de loods.
De overige invullingen zijn glas en hout, waarbij de keuze voor underlayment platen als wandmateriaal het geheel het stoere uiterlijk geeft dat past bij de functie