Tuindorp Blaucapel | Utrecht

Opdrachtgever: Vorm

Locatie: Prinses Eykmanlaan – Winklerlaan – Prof. Jordanlaan, Utrecht

Aannemer:  De Vries & Verburgh, Stolwijk

Categorie: Woningbouw | Stedenbouw

Gerealiseerd: 2018

Een robuuste rand rondom een groen binnenhof

Aan de rand van het Utrechtse Tuindorp is een nieuw wijkje verrezen met 79 woningen nadat de Architektenkombinatie en VORM als winnaar geselecteerd zijn uit een gemeentelijke tender. Het stedenbouwkundig concept van een robuuste randbebouwing en parkachtig binnenhof levert de nieuwe buurt een eigen identiteit waarin villa’s, grote eengezinswoningen en sociale woningbouw krachtig met elkaar verbonden worden.
De architectuur verbindt de 3 omliggende sferen: de solide school uit 2014, de bebouwing uit de jaren ’90 met platte daken en het Tuindorp van de jaren ’30 met erkers, balkons en metselwerkdetails.

Elke zijde van het plan heeft zijn eigen karakter maar het geheel vormt ook een eenheid. Aan de gebogen Eykmanlaan is een stedelijke wand gecreëerd met torenachtige volumes. Een sterk gebaar waarin toch ook de individuele woningen en hun entrees zichtbaar zijn.
Er zijn 2 tinten ‘wasserstrich’ bakstenen gebruikt met veel aandacht voor detail: rollagen, terugliggende lagen en staand metselwerk. De kozijnen liggen afwisselend voorin de gevel of hebben diepe neggen. Er is hout in verschillende diktes toegepast; tussen de woningen, als erfafscheiding of als dakopbouw.

In het groene binnenhof zijn op informele wijze 10 uit leien opgetrokken woningen gelegen. Deze woningen zijn verregaand geïndividualiseerd. Kamerindelingen, trapposities, ramen en kelders zijn in elke woning anders.
De duurzame woningen zijn onder andere voorzien van warmtepompen en mos-sedum daken. De daken zijn afgeschuind naar de buitenring van woningen waardoor het een vriendelijke invulling van het park vormt.

In het binnengebied worden de privé-tuinen en het collectieve groen afgescheiden door groene hagen op gemeenschappelijke grond. Het groene openbare binnengebied en het parkje daarbuiten worden verbonden door een uitnodigende doorgang met ronde gevels en ramen.