Loodjeshal & Medische dienst |

RDM Rotterdam

Opdrachtgever: RDM

Locatie: RDM terrein, Klinknagelstraat, Rotterdam

Aannemer:  Heijmans

Interieur : Keijsers Interiors

Categorie : Interieur | Monument | Transformatie | Utiliteitsbouw

Gerealiseerd: 2017

Fotografie: François Verhoeven

RDM Info-balie, werkplek-units & optopping

De voormalige Medische Dienst was als volume op het RDM terrein niet erg zichtbaar.
De lage bebouwing die grenst aan de vleugel van het hoofdkantoor ligt grotendeels verscholen achter de Innovation Dock Loods.
Een deel van de ruimte is nog net onderdeel van het hoofdgebouw en deed vroeger dienst als loodjeshal, een plek waar alle werknemers destijds konden in- en uitklokken. Deze ruimte is ingericht als informatie ruimte van de RDM. Hierin zijn naast de RDM balie ook toiletten, een koffieautomaat en ontvangstruimte met tentoonstellingsmogelijkheden te vinden. Dat laatste als panelen, hangend aan stalenframes, die tevens dienst doen als ruimtescheiders of als een frame met vakken dat de in onbruik geraakte trap moet afschermen.

De overige ruimten leken uitermate geschikt voor het creëren van verhuurbare werkplek-units. We onderzochten de mogelijkheid een extra verdieping te plaatsen op de laagbouw.
Ter voorbereiding op die toekomst is nu aan het einde van het blok een nieuwe toevoeging gekomen. Hiermee werd ook een 3e entree aan het volume toegevoegd voor flexibiliteit in het gebruik. De ruimten kunnen zo op verschillende manier worden opgesplitst en gebruikt.
Een deel van de ruimte ging naar een vaste huurder, een ander deel bestaat uit open en gesloten werkplekken die per dagdeel, week of maand gehuurd kunnen worden.

Alle werkplekken kregen dezelfde meubelen: een vaste tafel, locker voor persoonlijke spullen en garderobe. Door deze ‘opvallende’ items te herhalen ontstaat er een binding binnen de ruimte waardoor de, niet al te grote ruimte meer sfeer krijgt. De wanden tussen de open werkplekken zijn verbouwde hergebruikte tafels die elders vandaan kwamen.