Het Zuid|

Rotterdam

Opdrachtgever: Impact Vastgoed

Locatie: Zuiderhof Rotterdam, Groene Hilledijk

Aannemer: n.t.b.

Categorie: Woningbouw

Gerealiseerd: in ontwikkeling

Fotografie: Renders  Architektenkombinatie en Francois Verhoeven

 

 

Het Kopblok; een opvallend accent op een bijzondere plek

Tussen de Groene Hilledijk en de Valkeniersweide in Rotterdam wordt Het Zuiderhof ontwikkeld, een kwalitatief hoogwaardige woonwijk met veel groen, in de geest van de omliggende tuindorpen. In deze derde fase wordt de locatie van de voormalige Daniel Den Hoed kliniek ontwikkeld. Deze fase omvat in totaal 227 huur- en koopwoningen, in een combinatie van grondgebonden woningen, dijkwoningen, een Urban Villa en op de kop van het plangebied een eigenzinnig kopblok -Het Zuid- met 97 appartementen.

Het kopblok bevindt zich op het ontmoetingpunt van de Groene Hilledijk en de Valkeniersweide, en vormt zo de introductie van deze nieuwe wijk.  Het accentueert de ingang van het Zuiderpark, een van de grootste stadsparken van Rotterdam.  De bijzondere ligging maakt dat Het Zuid een heldere en eigen signatuur heeft, maar past binnen het gehele plan.

De beide vleugels van het kopblok volgen de belijning van de bebouwing aan de Groene Hilledijk en de Valkeniersweide en verlengt zo beide bouwblokken, met op de snijlijn een bijzonder accent.  Het Kopblok sluit met de asymmetrische opzet aan op zowel de hogere bebouwing aan de Groene Hilledijk en de lagere woningen langs de parkrand. Het volume ligt hierdoor ook op een vanzelfsprekende wijze in het aflopende landschap, waarin de Valkeniersvalkeniersweide bijna 2 meter lager ligt dan de Groene Hilledijk. Doordat het gebouw een compositie van meerdere volumes is volumes sluit het qua maat en schaal goed aan bij de omliggende bebouwing.

Het metselwerk met horizontale belijning en het bijzondere verticale accent heeft verwantschap met het monumentale voormalige Zuiderzeeziekenhuis, het andere hoogteaccent in de wijk. De verticale en horizontale elementen geven het gebouw een alzijdige en autonoom karakter die de hoek een opvallend accent geeft.