Plesmanduin |

Den Haag

Opdrachtgever: Impact Vastgoed

Locatie: Plesmanweg Den Haag

Aannemer: van Wijnen

Categorie: Woningbouw | Monument | Transformatie

Gerealiseerd: in ontwikkeling

Fotografie: Renders door 6×6

 

Plesmanduin: van kantorencomplex naar
bijzondere hedendaagse woonomgeving

Het kantoorgebouw aan de Plesmanweg in Den Haag (Dirk Roosenburg, 1938 en 2e fase in 1946) is gebouwd als hoofdkantoor van KLM en was tot 2017 in gebruik als Ministerie van V&W. Het rijksmonument van ca 30.000m2 ligt op een unieke plek tussen stad en strand, omgeven door veel groen en met de karakteristieke Sprank die onder het gebouw door loopt. Na restauratie en ingetogen transformatie is hier één van de meest bijzondere woon- en werkgebieden van Den Haag ontstaan.  Naast een enorme variatie in huur- en koopwoningen (166) die al gerealiseerd zijn, wordt er nu gewerkt de sportschool onder het monumentale voorplein en de laatste vleugel langs de Raamweg met short-stay appartementen voor (internationale) kenniswerkers, kantoorfunctie en ondersteunende horecavoorziening in het paviljoen.

Om het gebouw voor bewoning geschikt te maken zijn er losstaande, reversibele buitenruimtes toegevoegd in de ritmiek van de gevel. De bovenste woningen kregen door sparingen in het dak te maken beschikking over royale dakpatio’s. De oorspronkelijke hoofdentree is op hedendaagse wijze teruggebracht en er is een achterentree vanaf het nog te realiseren duinlandschap en tweede fase met nieuwbouw (155 woningen) en verdiepte parkeergarage toegevoegd.

De aanpassingen zijn duidelijk herkenbaar, maar ingetogen en ondergeschikt aan het bestaande monument met verdiepingshoogtes van 4m.

Naast deze grote functionele en esthetische ingrepen is er ook op het gebied van duurzaamheid een enorme stap gezet. Rond 1990 werden de ramen met stalen stoeltjesprofielen vervangen door gelijkende geïsoleerde aluminium profielen. Deze zijn nu voorzien van nieuwe hoogwaardige beglazing. Het metselwerk en betonnen kaders van de gevel zijn geheel gereinigd en gerestaureerd. De gevel, dak en vloeren zijn vanaf de binnenzijde geïsoleerd. In de kelder van het gebouw staat een WKO-installatie met vloerverwarming en -koeling voor alle woningen en er is gebalanceerde ventilatie toegepast. Tevens is een deel van de buitenzonwering teruggebracht. Omdat het gebouw in het waterwingebied van Dunea ligt, zijn de bronnen aan de overzijde van het kanaal en de leidingen onder het water, trambaan en weg geboord. Het gebouw is nu geheel gasloos.