Groene Mient | Den Haag

Sociaal ecologisch woonproject | 33 woningen
in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Samen met FilliéVerhoeven ontwierpen wij 33 woningen aan de Mient in Den Haag. Opdrachtgever is de Vereniging Groene Mient, een collectief van particuliere opdrachtgevers.
Het project is in recordtijd tot uitvoering gekomen. De enorme kavel met binnentuin zou bijna worden opgedeeld in 37 zakelijke en afzonderlijke rechthoekige kavelpaspoorten. Nu in 2017 is hier een weelderig plan gerealiseerd in natuurlijke materialen zoals leisteen en hout voor 33 energie neutrale woningen.
Ruim voorzien van zonnepanelen, collectoren, warmtepompen, warmte terugwin-systemen is een wonderlijk geheel van verschillen ontstaan. De bewoners hebben individueel vrijwel alles zelf bepaald, plattegronden, woningbreedtes, plek op het terrein, installatiesystemen, positie van ramen en deuren, aantallen bouwlagen, opbouwen en uitbouwen. Toch is ook een karakteristiek geheel naar voren gekomen.
Het resultaat zal een CPO waardig zijn met woningen afgestemd op de milieubewuste bewoners. Het golvend verbonden en poëtisch spel van stoere vormen zal een 'landmark' worden. Een voorbeeld van waar volhardende hagenaars toe in staat zijn.

Zomer 2018:
Groene Mient bouwt hempcrete Paviljoen
Groene Mient Paviljoen 2018-slide

De bewoners van Groene Mient hebben in de zomer van 2018 zelf hun nieuwe hempcrete paviljoen gebouwd in de binnentuin in samenwerking met Mas con Menos.

De houtconstructie van het dak wordt gebouwd met de dakbalken van de oude school die eerst op dit terrein stond. De 400 mm dikke wanden worden gestort met hempcrete, een mengsel van water, hennep en kalk. Het dak wordt belegd met turfbalen die ingezaaid worden met grassen en de lokale planten en bloemen. Het geheel zal een laag tuinhuis/paviljoen worden voor gezamelijk gebruik als hobbyruimte, atelier, vergadering etc.

Het deels circulair uitgewerkte ontwerp werd gemaakt door FillieVerhoeven ism Architektenkombinatie Bos Hofman.
Veel foto’s zijn op Instagram en video’s op IGTV te zien.
Zie hier de bouwfoto’s en een video.

Berlagevlag 2017
Groene Mient ontvangt eervolle vermelding!

"De hoge kwaliteit van wonen die hier is gerealiseerd binnen een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is ongekend. Ondanks alle verschillende wensen van de 33 opdrachtgevers is er een prachtig harmonieus geheel ontstaan met een verrassend en sterk beeld. De materialisatie en de details zijn gedurfd en tegelijkertijd zeer zorgvuldig ingezet.
Het niet maken van tuintjes met schuttingen, maar juist een collectieve buitenruimte leidt tot een niet Nederlandse ruimtelijke kwaliteit die de alomtegenwoordige tuttigheid met verve overstijgt. Ook al ligt de Groene Mient niet op een centrale of drukke plek in de stad, het project geeft op zijn eigen manier een heleboel terug aan Den Haag en haar bewoners.
De wijze waarop het project tot stand is gekomen is een schitterend voorbeeld van “burgerinitiatief” waarvan zowel de gemeente als toekomstige collectieve initiatieven ongelofelijk veel kunnen leren." (juryrapport)

BETROKKEN PARTIJEN
Installatie-advies: Merosch bv, Bodegraven
Constructeur: De Vries Konstruktiebureau, Gouda
CPO proces- en projectbegeleiding: Buildingcommunity, Driebergen
Bouwdirectie: Ravenstein Bouwmanagement, Woerden

Meer weten? Kijk dan filmpjes over CPO-Groene Mient

CPO Groene Mient-9

Groene_Mient_Den_Haag_6

Groene_Mient_Den_Haag_5

Groene-Mient-Den-Haag-14-vogelvlucht

Groene Mient bouwt hempcrete Paviljoen in de zomer van 2018:

Groene Mient Paviljoen 2018-7

Groene Mient Paviljoen 2018-1

Groene Mient Paviljoen 2018-4

Groene Mient Paviljoen 2018-2

Groene Mient Paviljoen 2018-3

Groene Mient Paviljoen 2018-6

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

menu