Uilebomen |

Den Haag

Opdrachtgever: Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854

Locatie: Uilebomen 71, Den Haag

Aannemer: Bouwbedrijf Niersman BV

Categorie: Transformatie | Monument

Gerealiseerd: 2017

Fotografie: Tom Vink

Overig: Tegeltableaus door omgevingskunstenaar José den Hartog

Sociale woningbouw in de binnenstad van Den Haag

De core-business van de oudste sociale woning(bouw)vereniging van ons land, de Koninklijke Woningvereniging van 1854, is het beheren en het ontwikkelen van kleine woningen (50 m2) voor 1-persoons huishoudens. Het bezit bestaat veelal uit binnenstedelijke hofjes en de ontwikkelingen betreffen vaak het hergebruik van monumenten in combinatie met nieuwbouw.

De Architektenkombinatie Bos Hofman heeft veel ervaring met hergebruik van monumentale panden in samenhang met de “daarachter” gelegen nieuwbouw.
De uitdaging voor ons bureau is vervolgens om van “daarachter” een attractieve woonkwaliteit te maken die niet onder doet voor in dit geval het wonen aan een gracht: Uilebomen 71.

 

De woningen in de nieuwbouw zijn gegroepeerd om een hofje. Het hofje is ruimtelijk en fysiek gekoppeld aan het grachtenpand aan de Uilebomen en heeft ook een entree aan de Hekkelaan. De 2 entree’s en het hofje geven het complex een eigen identiteit en nuanceren het “stand”-verschil tussen wonen in de historische oudbouw of in de efficiënte nieuwbouw. Alle woningen hebben hun specifieke kwaliteit.

De voorheen donkere onaantrekkelijke Hekkelaan is met de woonuitstraling en de entree opgeleefd. Omgevingskunstenaar José den Hartog heeft daar met tegeltableau’s verder aan bijgedragen.

De ontwikkeling op een steenworp afstand van de duurste Haagse grond met de hoge ministeries kan een opmaat naar een helderder stedelijke omgeving worden.
Samen met DSO Stedenbouw is een scenario ontwikkeld waarbij de Hekkelaan met recht weer een brede groene laan kan worden.