Munthof |

Amsterdam

Opdrachtgever: Cushman & Wakefield

Locatie: Reguliersdwarsstraat 50-64, Amsterdam

Aannemer:  Van Wijnen

Categorie: Transformatie | Monument | Utiliteitsbouw

Gerealiseerd: januari 2019

Fotografie: Francois Verhoeven

Verduurzaming en transformatie van een Amsterdams monument

Dit bijzondere monument uit 1969 in hartje Amsterdam, is van oorsprong een parkeergarage gecombineerd met 2 kantoorlagen en een winkelplint op de begane grond. Het pand is grondig gerenoveerd en verduurzaamd, de middelste parkeerlaag is getransformeerd tot kantoor en het dak, voorheen de bovenste parkeerlaag, is voorzien van een nieuwe transparante en luchtige bouwlaag.

Vanwege de gevoelige context is de nieuwe verdieping vanaf straatniveau niet zichtbaar. De nieuwe verdieping kreeg een bijzondere vorm en onttrekt zich zo aan de oorspronkelijke massa en de duidelijke structuur van het monument. Om wel aansluiting te maken met het monument komt het dak als een ‘gekrulde groene schil’ vanuit de oorspronkelijke helix omhoog en blijft als een organische vorm zweven boven het oorspronkelijke dak.

Witregels

Niet alleen het transformeren van de tweede parkeerlaag tot kantoor heeft extra bruikbare ruimte voor de kantoorfunctie opgeleverd. Doordat de bovenste parkeerlaag is vervallen, kon de oorspronkelijke helix vanaf de tweede bouwlaag naar boven toe ook bij de kantoorverdiepingen worden toegevoegd. Op de aflopende vloer van de oorspronkelijke rijbaan, is in een aantal niveaus verdeeld, wat bijzondere verblijfruimtes oplevert.

Zo is de wens van de opdrachtgever voor extra verblijfsruimte met respect voor het monument gerealiseerd.

Klink op de onderstaande link om de time laps van de realisatie van de dakopbouw te bekijken

TIME LAPSE