De Raedt | Rotterdam

Opdrachtgever: Vorm

Locatie: Hoek Mathenesserlaan en Heemraadssingel, Rotterdam

Aannemer:  Vorm

Categorie: Woningbouw

Gerealiseerd: 2020

Fotografie: Jan Paul Mioulet

Transformatie van een school naar appartementen

In het centrum van Rotterdam is het voormalige kantoorpand aan de Mathenesserlaan 321, waar tot 2018 het Albeda College gevestigd was getransformeerd naar woongebouw, ‘De Raedt’. De 48 luxe koopappartementen en 3 exclusieve penthouses hebben grootstedelijke allure met hoge plafonds en grote raampartijen. Onder de 7 woonlagen ligt, half verdiept, een parkeergarage van 2 lagen, waardoor bijna elk appartement een eigen parkeerplaats heeft.

‘De Raedt’ ligt op de hoek van de Mathenesserlaan en Heemraadssingel, in beschermd stadsgezicht. De gevel van het gebouw is in zijn geheel vervangen door een gevel uitgevoerd in baksteen, waarmee aansluiting wordt gevonden in de rondom gelegen panden van rond de vorige eeuwwisseling. Het consequent doorgevoerde horizontale raster van betonbanden zorgt echter voor een stoer en hedendaags tegenwicht en maakt het een echt Rotterdams gebouw.

Door de bestaande kernen met trappen en liften opnieuw te organiseren, aan de Heemraatsingel volume toe te voegen en van de bovenste installatieruimtes een volwaardige woonverdieping te maken, is het woonoppervlakte binnen de bouwenveloppe geoptimaliseerd. Een deel van de appartementen wordt nu ontsloten via een nieuw toegevoegde galerij aan de achterzijde. Door het beperkte draagvermogen van het bestaande casco zijn zowel deze galerij als de nieuwe balkons aan de voorzijde uitgevoerd in een lichtgewicht constructie.

Zo onderging dit anonieme kantoorgebouw uit 1967 een metamorfose tot een stoer hoekblok met hoogwaardige woningen in het levendige stadsdeel het Nieuwe Westen.