Reguliersdwarsstraat | Amsterdam

Gerealiseerd in hartje Amsterdam

Dit bijzondere monument uit 1969 in hartje Amsterdam, is van oorsprong een parkeergarage gecombineerd met 2 kantoorlagen en een winkelplint op de begane grond. Het pand is grondig gerenoveerd en verduurzaamd, de middelste parkeerlaag is getransformeerd tot kantoor en het dak, voorheen de bovenste parkeerlaag, is voorzien van een nieuwe transparante en luchtige bouwlaag.

Vanwege de gevoelige context is de nieuwe verdieping vanaf straatniveau niet zichtbaar. De nieuwe verdieping kreeg een bijzondere vorm en onttrekt zich zo aan de oorspronkelijke massa en de duidelijke structuur van het monument. Om wel aansluiting te maken met het monument komt het dak als een ‘gekrulde groene schil’ vanuit de oorspronkelijke helix omhoog en blijft als een organische vorm zweven boven het oorspronkelijke dak.

Niet alleen het transformeren van de tweede parkeerlaag tot kantoor heeft extra bruikbare ruimte voor de kantoorfunctie opgeleverd. Doordat de bovenste parkeerlaag is vervallen, kon de oorspronkelijke helix vanaf de tweede bouwlaag naar boven toe ook bij de kantoorverdiepingen worden toegevoegd. Op de aflopende vloer van de oorspronkelijke rijbaan, is in een aantal niveaus verdeeld, wat bijzondere verblijfruimtes oplevert.

Zo is de wens van de opdrachtgever voor extra verblijfsruimte met respect voor het monument gerealiseerd.

 

 

 

 

 

 

Reguliersdwarsstraat_50-64_Amsterdam_plattegrond1_AK

Klik op onderstaand plaatje om de timelapse-film te zien van de dakopbouw

Dakopbouw Reguliersdwarsstraat Amsterdam Architektenkombinatie Bos Hofman

menu