Reguliersdwarsstraat | Amsterdam

Gerealiseerd in hartje Amsterdam

Dit bijzondere monument, in hartje Amsterdam, is van oorsprong een parkeergarage met  2 kantoorlagen ertussen en een winkelplint. Het pand is grondig aangepakt en gerenoveerd. De parkeerverdieping is een kantoorlaag geworden en het dak, voorheen de bovenste parkeerlaag, is voorzien van een nieuwe dakopbouw.

De daklaag kreeg een bijzondere vorm omdat deze zich op die manier zou onttrekken aan de oorspronkelijke massa van het gebouw. Om toch aansluiting te maken met het monument komt het dak als een 'gekrulde schil' vanuit de helix omhoog en blijft als een organische vorm zweven boven het oorspronkelijke dak. De rest is transparant gehouden.

De monumentale helix met de rijbaan voor de parkeerdekken kon grotendeels ook worden toegevoegd aan de kantoormeters. Door de aflopende vloer en plafond zijn er een aantal plateaus gemaakt waar op gewerkt kan worden. Dit levert bijzondere verblijfsruimtes op.

Het dak van de opbouw en het oorspronkelijke dak worden nog beplant met mos-sedum.
Het is jammer dat de dakopbouw vanaf straatniveau niet te zien is, maar dat was dan ook de opgave van de gemeente en daar zijn we in geslaagd.

Reguliersdwarsstraat_50-64_Amsterdam_4_AK

Reguliersdwarsstraat_50-64_Amsterdam_3_AK

Reguliersdwarsstraat_50-64_Amsterdam_5_AK

Reguliersdwarsstraat_50-64_Amsterdam_6_AK

 

Reguliersdwarsstraat_50-64_Amsterdam_plattegrond1_AK

Klik op onderstaand plaatje om de timelapse-film te zien van de dakopbouw

Dakopbouw Reguliersdwarsstraat Amsterdam Architektenkombinatie Bos Hofman

menu