RDM 5 | VertiDrive in de Ketelmakerij

Innovatie & robottechnologie
in een monumentale, karakteristieke loods

De oorspronkelijke Ketelmakerij op het RDM terrein te Rotterdam is voor het gebruik door de firma VertiDrive, voorzien van een aantal inpandige kantoor ruimten en daaraan gerelateerde functies.
VertiDrive is een innovatief bedrijf dat veilige, milieu vriendelijke en kost-efficiënte robot oplossingen ontwerpt en maakt. Het werd opgericht in 2008 en heeft klanten in de off-shore, petrochemische industrie en maritieme scheepvaart. Omdat de firma de gehele begane grond vloer nodig heeft voor de vervaardiging van producten worden de kantoorruimten als eerste verdieping op kolommen in de loods geplaatst.

De uitdaging van het plan was de kruising die gemaakt moest worden tussen de bedrijvigheid op de begane grond en de route vanuit de entree naar de meer uitnodigende kantoor en vergaderverdieping. Nabij de entree verscheen dan ook een hoge centrale ruimte, het zogenaamde hart van het gebouw. Deze centrale ruimte heeft een in 3 segmenten getrapte vloer en doet dienst als algemene ontvangst ruimte, kantine, werk en ontspanningsruimte. Deze hal is iets meer dan 9 meter hoog en huisvest aan de achterzijde, niet zichtbaar vanuit de hal zelf, de benodigde installaties.
Omdat het klimaat in de loods zelf niet geschikt is voor kantoorwerkzaamheden zijn de kantoorruimten afgesloten en voorzien van een eigen hedendaagse klimaatinstallatie.

De verdiepingsvleugel aan de linkerzijde van de centrale ruimte bestaat uit een kantoorruimte met vergaderruimte.
De vleugel aan de rechterzijde heeft een multifunctionele vergader en presentatie ruimte en een ruimte die hoort bij de industrie functie maar afgesloten moet zijn van de open industriële vloer in verband met elektronische testen.

De frames van het inbouw volume zijn, net als de monumentale en karakteristieke constructie van de Ketelmakerij opgetrokken uit staal. Daarbij is met de grijsgroene kleur van de profielen aansluiting gevonden bij de sfeer van de loods.
De overige invullingen zijn glas en hout, waarbij de keuze voor underlayment platen als wandmateriaal het geheel het stoere uiterlijk geeft dat past bij de functie.

GERELATEERDE PROJECTEN


RDM | een industrieel monument
De voormalige werf biedt plaats aan bedrijven, onderwijs
en onderzoek. Wij waren betrokken bij de renovatie, upgrading
en inrichting van meerdere gebouwen op het RDM terrein. Inmiddels dé plek voor innovatie in de haven van Rotterdam.


RDM 1 | Campus
Rotterdam RDM Hoofdkantoor Gevelrenovatie 1
Het oude Hoofdkantoor heeft zijn oorspronkelijke
allure terug door volledige renovatie en herstel van de gevel.
De renovatie is een opmaat naar een monumentenstatus. Het gebouw is het middelpunt van de revival van de RDM Campus.


RDM 2 | Dokloods + Centraal Magazijn

Herstel van de oorspronkelijke loodsen op de middenstrip, waarbij de nieuwe volledig glazen kopgevels een kijkje geven
in de volledig gerenoveerde en voor bedrijven geschikt
gemaakte huisvesting.


RDM 3 | Grofsmederij + Ketelmakerij
Eén van de grootste en mooiste loodsen van het terrein. Ook hier renovatie en herstel in combinatie met een stukje vernieuwing.
De grote glazen opening ter plaatse van de entree in de gevel, geeft vanaf de toegangsweg zicht in het hart van het gebouw.


RDM 4 | Medische Dienst & Interieur
Van een niets beduidend, 'achteraf' gebouw naar een
waardig informatie centrum en flexplekken kantoor.
Naast renovatie en nieuwbouw namen we ook het
interieurplan voor onze rekening.

 

 

menu