De nieuwe Maaskant | Rotterdam

Van poortgebouw tot eigentijdse werkomgeving met ruimte, groen en innovatie in de hoofdrol

Het monumentale poortgebouw in de Schiehaven is in 1958 ontworpen door Hugh Maaskant is getransformeerd tot een uitnodigende, eigentijdse werkomgeving waarin ruimte, groen en innovatie een hoofdrol spelen.

Het gebouw werd in 2018 aangekocht door projectontwikkelaar en aannemer VORM. VORM was gevestigd in Papendrecht maar wilde terug naar Rotterdam. Ondanks dat het gebouw niet voldoende vloeroppervlakte bood om de organisatie te huisvesten lieten zij hun oog hierop vallen. Aan de Architektenkombinatie werd gevraagd om met een duurzame oplossing te komen.

Het monumentale pand heeft met haar bovenbouw, de monumentale vlaggen en de positie van de letters een duidelijke en sterke oriëntatie naar de binnenstad van Rotterdam. De opgave was om de sterke aanwezigheid van de monumentale voorgevel te behouden terwijl er nieuwe vierkante meters werden toegevoegd. De oplossing werd de toevoeging van een extra kantoorlaag die zich oriënteert op de Schiehaven. Door de minimale constructie van het monumentale gebouw was het noodzakelijk om de optopping een eigen fundering te geven; De nieuwe bouwlaag van 800 vierkante meter zweeft een paar centimeter boven het monument middels een draagconstructie van vieren­deel liggers op 4 kolommen met een diameter van 0,5m.

Terwijl de optopping uit glas en staal elders in de haven werd geproduceerd, werd het monument geheel gerenoveerd. Vervolgens werd de volledig geprefabriceerde 'plug-in' optopping werd vanaf een schip op het gebouw getakeld. De volgende dag werd er door VORM in het pand gewerkt. De onderdoorgang op de begane grond waar doorheen van oorsprong de vrachtwagens en goederentreinen tussen de stad en de haven werden geleid is met een circa 5m hoge glazen gevel dichtgezet, een overgang tussen binnen en buiten. Deze ruimte - VORM café - doet dienst als entree, restaurant en overlegruimte. Boven deze ruimte is de gehele verdieping ingedeeld om te overleggen en bevinden zich tevens de groene bibliotheek en een presentatie-tribune. De bovenste twee verdiepingen zijn geheel ingericht als werkverdiepingen. De open lichte werkplekken aan de rand van de plattegrond vormen een prachtig contrast met het groene hart van de verdiepingen waarin allerlei informele werkplekken liggen verscholen tussen ongeveer 100 op maat gemaakte plantenbakken.

Door deze transformatie de benodigde extra ruimte toegevoegd, waarbij de monumentale voorzijde behouden is gebleven maar het een spectaculair nieuw gezicht aan de haven heeft gekregen.

 

 

menu