Park070 | Voorburg

Groen autovrije woonwijk op de oude kelder van het CBS

De CBS locatie, het grootst leegstaande kantoorgebouw van Nederland, is gelegen in een woningbouwwijk Bovenveen en aan het Park ‘t Loo.

Het plan Park070 hergebruikt de garage ten behoeve van parkeren en bergingen voor de ca 230 woningen. Hierdoor ontstaat een verhoogd podium waarop de groene en autovrije woonwijk gerealiseerd wordt. Stedenbouwkundig ontstaan twee stempels die twee groene hoven omsluiten, vanwaar de woningen ontsloten zijn. Hierdoor kan het park ’t Loo tegen het plan aangelegd worden. De stempels refereren in maat en schaal aan de stedenbouwkundige Ciam-stuctuur van de naastliggende buurten.
Bijzondere en eigentijdse woningtypes zorgen ervoor dat iedereen contact en zicht heeft op zowel de binnenhoven als de omgeving. Twee hoogte accenten geven het plan een bijzondere karakter. Een centrale toren, opgetrokken op de oude betonschijven van het CBS gebouw vorm het centrale scharnierpunt in het plan. De inrit van de garage, de fietsenstalling, gemeenschappelijke ruimte en de ontsluiting van de hoven zijn hiermee helder verankerd in het plan. Tweede accent staat op de hoek aan het Spoorpark. Eén van de stempels is iets het park ingedraaid zodat het een 'landmark', een beëindiging vormt van park ’t Loo.

Het plan is inmiddels door de gemeenteraad met enthousiasme goedgekeurd en wordt na een succesvolle informatiemarkt verder uitgewerkt.

 

Park070_CBS_Voorburg_1

Park070_CBS_Voorburg_2

Park070_CBS_Voorburg_3

Park070_CBS_Voorburg_4

Park070_CBS_Voorburg_6

Park070_CBS_Voorburg_5

Bewaren