RDM | Grofsmederij

Een conserveringsopgave met als doel herwaardering en hergebruik van de Ketelmakerij (1920) en Grofsmederij (1938, uitbreiding 1954). Het complex moest voor meerdere huurders bruikbaar gemaakt worden en is onderdeel van de totale ontwikkeling van RDM-Oost. Bij de restauratie/renovatie was het belangrijk dat de omschreven historische karakteristieken in stand werden gehouden en daar waar deze door eerdere verbouwingen ondermijnd waren, komen ze nu zoveel mogelijk terug.

De gevels van de Ketelmakerij werden hersteld en kregen nieuwe hef-deuren op de oude posities. Dakrand, rollagen en ornamenten werden hersteld naar de originele uitstraling. Ook de lichtstraten zijn geconstrueerd volgens de oorspronkelijke vorm en uitstraling maar wel met duurzame eigentijdse beglazing.
De nieuwe ontsluitingsroute leidt logischerwijs ook tot een nieuwe entree voor het complex waardoor de route naar het complex nu een attractief einde heeft.
Dit nieuwe element kreeg een eigentijdse uitstraling en kwaliteit, echter wel verwant aan de historische context. Voor deze hoofdentree stelden we voor een scherp kader in de metselwerk gevel te maken, waarbij de structurele glazen invulling verdiept ligt. Dit maakt de tot nu toe verholen kwaliteit van de originele staalconstructie zichtbaar en tastbaar.
Achter deze entree ligt een gemeenschappelijke zone met voorzieningen en kantoren.

Grofsmederij_RDM_Rotterdam_1

Grofsmederij_RDM_Rotterdam_3

Grofsmederij_RDM_Rotterdam_5

Grofsmederij_RDM_Rotterdam_4

Grofsmederij_RDM_Rotterdam_6

Grofsmederij_RDM_Rotterdam_Metselwerk02

Grofsmederij_RDM_Rotterdam_entree

Grofsmederij_RDM_Rotterdam_Metselwerk01

Grofsmederij_RDM_Rotterdam_7

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren